Obisnuiesc sa citesc destul de mult, inca de pe vremea…
cand internetul era doar un proiect SF in universitatile americane, iar la TVR singura atractie pentru mine era “Teleenciclopedia” si sporadic “Lumea Copiilor” sau “Arabela”.
Nu stiu exact daca acum mai citesc din nevoie, obisuinta sau placere… avand in vedere ca lectura nu mai e la moda. Cred ca placerea este motivul principal, fiindca mijloacele moderne (audio/video) livreaza o cantitate mult mai mare de informatie, dar cand trebuie sa si gandesti, analizezi, intelegi informatia primita este posibil sa pierzi informatia imediat urmatoare – cel putin la radio sau tv unde nu poti opri fluxul de informatie.
Astfel am decis sa ma aliniez tehnologiei si sa ma imprietenesc cu hartia digitala. Dupa multe cercetari pe internet si cateva pe viu am descoperit o mare cantitate de informatii. Ceva de altfel obisnuit in zilele noastre…
Din cate modele am vazut aproape nici unul nu satisface toate nevoile la capitolul dotari, cel putin pe ale mele. Am testat pe viu Kindle, Prestigio PER3162B. Am colectat informatii despre multe altele dar cele care pot prezenta un interes sunt ASUS DR-900, Sony PRS-600, Prestigio PER5062B, iRiver, IDK-A7 si Serioux si din pacate Allview nu are un reprezentant.
Nu includ Samsung Galaxy TAB 7″, Alview ALLDRO (optiunea romaneasca mai simpla si mai ieftina a tabletei Galaxy 7″) sau iPad fiindca, din punctul meu de vedere, nu sunt eBook reader-e, in primul rand fiind dotate cu ecran ilumintat.
Nu am sa prezint dotarile fiecaruia, prefer sa imi spun parerea despre cum ar arata si ce dotari ar trebui sa ofere un eBook reader sau pe romaneste “cititor de carti electronice”.
I. eReader-ul ideal:
- Un singur buton (power) caruia i se pot seta 2 functii:
– apasare scurta = Menu;
– apasare lunga = Power OFF/ON; - Touch screen (ecran tactil);
- Cititor de carduri 5 in 1
(SD, Memory Stick, Memory Stick Pro, Multi Media Card, xD); - Alimentarea pe MicroUSB – pe care a rezolvat-o UE – slava domnului;
- Capacitatea de a afisa toate formatele electronice de text existente
(TXT, HTML, HTM, RTF, PDB, DJV, DJVU, iw4, iw44, FB2, OEB, CHM, EPUB, PRC, MOBI, TCR, OPF, PDF); - Capacitatea de a afisa, cel putin, formatele de imagine
(JPEG, BMP, GIF, PNG, TIFF); - Functii pentru afisarea si convertirea fisierelor
(ex. PDF – no borders);
Ar mai fi dar mai mult detalii de design si optiuni in meniu…
II. Inutile si incomode
Consider ca unele optiuni sunt total inutile, daca nu incomode, la un astfel de aparat care ar trebui sa fie de ajutor.
Iata doua care s-au lipit de la tablete…
- Senzorul “G” – Este total inutil si foarte incomod in unele situatii mai ales daca nu se poate anula;
- Numarul exagerat de butoate cu care sunt garnisite aceste unelte. Dupa aparitia ecranului tactil ar trebui reduse la unul (Power ON/OFF), maxim doua (Menu) cel putin in cazul acestor aparate.
La toate cartile pe care le-am avut in mana, cu exceptia catorva care se adreseaza celor care nu stiu sa citeasca, nu am gasit nici un buton ?!?!?
Oare la ce ajuta sa ai atat de multe butoane pentru a citi?
III. Facilitati
Daca doresc sa adauge facilitati care depasesc nevoia de a citi, iata cateva in ordine aleatoare:
- Un set de 3-6 LED pentru situatiile in care nu ai lumina, daca nu reusesc sa ilumineze ecranul e-Ink
(cu lumina de temperatura naturala – 5000/5800 Kelvin); - Celule solare – ca sa nu trebuiasca conectat nici macar odata la o priza – oricum nu se poate citi la intuneric;
- WiFi;
- 3G/4G;
- Web browser;
- e-mail browser;
- Galerie foto;
- Music Player.
Daca vedeti unul care sa intruneasca conditiile, dati-mi de veste, desi mi-as dori sa mi-l faca cadou prima companie care il construieste pe placul meu… 😉
Home run! Great slugging with that anewsr!
Now I feel sutpid. That’s cleared it up for me
This is cool!