Mor(t)alitatea “printzipurilor”…

Ca la noi la nimeni….
shakinghands.JPG
Se spune ca America este tara tuturor posibilitatilor… ei bine noi i-am depasit. Romania este tara unde totul este posibil. Aici aprope nimic nu reprezinta ceva uimitor, neobisnuit, senzational, fiindca ne-am obisnuit cu surprizele, fapt pentru care absolut orice eveniment, ce pare atipic pentru orice alt om, pentru romani este pura normalitate.

Valorile au devenit concepte filosofic-utopice sau indicatori stintifici care au din ce in ce mai frecvent valori negative.
Cum ar fi daca ati auzi expresia “vorba e vorba…”? Suna a contract verbal, notiune cu valoare juridica, pana la inceputul capitalismului romanesc…

Aceasta expresie este valabila si azi, insa a suferit completari, care o definesc modern si o ajusteaza moralitatii actuale. Astfel fie ca o auziti in forma veche, care pare o abreviere a conotatiei peiorative actuale fie ca o auziti coplet are acelasi inteles, mai ales pentru oamenii de afeceri ai zilelor noastre, chiar daca afacerea este a lor sau sunt pur si simplu angajati. Odata ajuns in contact cu o astfel de persoana afli ca intr-adevar “vorba este vorba…” dar din pacate nu are absolut nici o legatura cu fapta

Si atunci… ce ai de facut? Fie iti asumi riscul ca vorba sa prezinte un interes pentru cel cu care ai agreat un contract verbal, fie faci in asa fel incat sa fie mingea la tine, ca tu sa decizi meciul. Conditie in care nu se mai poate vorbi de o politica de afaceri Win-Win atat de propovaduita in zilele noastre (probabil tocmai datorita absentei si imposibilitatii aplicarii ei).

Acesta este un articol pilot pentru categoria pe care o deschide
[Corpora(hi)tisme] unde voi scrie despre: management, politica aplicata in companiile romanesti si nu in ultimul rand despre pluri (in)competenta celor ce conduc romaneste departamente sau companii in Romania.

Nu voi folosi exemple documentate cu nume de angajati, manageri sau companii, fiindca ar deveni un caz particular, in detrimentul situatiilor similare, majoritatea prezentand un patern generalizat.